Over ons...

 

 

Onze missie:

Het klinkt misschien hoogdravend, maar we hebben zowaar een missie en wel:
aandacht geven aan een van de meest bijzondere gebouwen in Nijmegen.

Het blijkt namelijk dat weinigen weten dat het Landhoofd een uniek gebouw is. Uniek in haar vorm, in haar ontstaansverhaal en haar geschiedenis, die vanzelfsprekend sterk verbonden is aan de geschiedenis van de stad. Daarbij is dit gebouw ook nog eens uniek als 19e eeuws verdedigingswerk van een spoorbrug.   
Jarenlang heeft het bouwwerk een sluimerend en verborgen bestaan geleid, verscholen achter hoge gebouwen, ontoegankelijk en incompleet.
Pas nadat in 2008/2009 de bovenverdiepingen zijn herschapen en de nieuwbouw aan de havenzijde zorgde voor een toename in voorbijgangers, kregen meer mensen het gebouw in het oog.
Na het vertrek van de jarenlange gebruikers van het gebouw, Wim Giesbers en Theo Elfrink, kreeg het gebouw andere functie's.

Een ervan is toegankelijk erfgoed.

Na de geschiedenis van gebouw en brug te hebben uitgediept en de nodige aanpassingen in het gebouw te hebben gemaakt, werd het mogelijk geïnteresseerden rond te leiden.
Dat gebeurt elke zondag.
Het streven was daarbij dit gebouw voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom zijn de rondleidingen gratis, voor iedereen die in staat is trappen te lopen en geen al te grote hoogtervrees of claustrofobie heeft (die laatste twee zaken zijn uiteraard subjectief, maar iemand van 1m75 kan overal ongehinderd rondlopen).
Door een eenvoudige organisatie, enthousiaste vrijwilligers, kleine donaties en de verkoop van boeken en ansichtkaarten, is dit mogelijk gebleken.
In de drie jaar dat het Landhoofd toegankelijk is heeft het al ruim 5000 bezoekers mogen ontvangen.

Sinds juni 2020 worden in het Landhoofd rondleidingen gegeven door een groep vrijwilligers.
Dankzij de inzet van deze enthousiaste medewerkers werd het mogelijk de rondleidingen, die eerder sinds december 2019 plaatsvonden, ondanks de coronapandemie voort te zetten.
Werden er voorheen telkens groepen van 20 personen rondgeleid, nu kan dat in groepjes van maximaal 10 personen, maar in een hogere frequentie.
Na een aanpassing van de presentatieruimte, enkele technische hulpmiddelen en de instelling van een één-richtingsverkeer binnen het gebouw, werd het namelijk mogelijk elke 45 minuten een rondleiding te starten.

De fysieke rondleiding werd voorheen enkel en alleen door initiator Peter Daanen verzorgd, maar nu laten alle vrijwilligers groepjes bezoekers het pand zien en vertellen over de wetenswaardigheden.

Dit is de groep enthousiastelingen die de bezoekers ontvangen en rondleiden:
Jan Bongaerts
Peter van der Molen
Peter van Gentevoort
Bart van Opstal
Roedie de Landgraaf
Mustafa Yavuz
Peter Daanen

Peter van der Molen,
geboren in 1956

Groeide op in Arnhem, studeerde geschiedenis in Amsterdam en raakt vervolgens verdwaald in de automatisering. Werk als ambtenaar in dienst van het rijk voor het algemeen belang.

Woon in Malden, ben getrouwd en vader van twee prachtige kinderen.

Ben vorig jaar aan het begin van het corona tijdperk via de sociale media in contact gekomen met Peter Daanen in zijn rol als beheerder van het Landhoofd. Zijn initiatief om persoonlijk zonder subsidies van welke aard dan ook een stuk Nijmeegse geschiedenis beleefbaar te maken voor bezoekers vond ik bovengemiddeld sympathiek en nuttig en besloot te kijken of ik kon helpen.

Pas toen maakte ik kennis met het verhaal van het Landhoofd. Een indrukwekkend verhaal met een bijzonder gebouwtje in het middelpunt. Mijn rondleiding was een grote blijde verbazing.

En die ervaring gun ik iedereen. Kom dat zien en zeg het voort.



Peter van Gentevoort

Tot 2018 werkzaam in de spoorwereld op het gebied van onderhoud en nieuwbouw van infrastructuur

met een accent op het gebied van besturingen van tunnels en bewegingswerken van o.a. bruggen.

Momenteel werkzaam in onderwijs met een link naar techniek (VSO en LO).

Vanaf 1980 woonachtig in Nijmegen met een ruime belangstelling voor geschiedenis, maatschappij ,bouw en wetenschap.

Bovenstaande verklaart meteen mijn relatie met het landhoofd.



Jan Bongaerts

Mijn naam is Jan Bongaerts, en ik woon sinds 1988 in Nijmegen.
Zelf ben ik onder de indruk van de rijke geschiedenis die Nijmegen heeft van de oude Romeinse tijd, tot de heftige tijd als Nijmegen als frontstad tijdens de 2e W.O.  
Momenteel werk ik als gipsverbandmeester in het Radboudumc, maar beter is het dus om mij tegen te komen op een van de rondleidingen die gegeven worden in het Landhoofd.

Hopelijk tot ziens dus in dit bijzondere gebouw, met een bijzondere geschiedenis.!   

 

 

Mustafa Yavuz

 

Mijn naam is Mustafa Yavuz, ik heb een algemene interesse in geschiedenis en een specifiek interesse in de stad
waar ik geboren ben, Nijmegen.

 

 

In de zomer van 2023 kwam ik in contact met Peter Daanen en sindsdien maak ik deel uit van de groep vrijwilligers waarmee we rondleidingen verzorgen en het bijzondere verhaal van het Landhoofd vertellen.

 

 

 

 

Kom gerust eens langs en laat je leiden door de verhalen van het Landhoofd.

 


Peter Daanen

Is ben musicus en auteur en werkte jarenlang als elektronicus.

Sinds de vijfde klas van de lagere school ben ik geïnteresseerd in geschiedenis en met name in die van mijn geboorte- en woonplaats Nijmegen.
Dat leidde o.a. tot het schrijven van een aantal historische romans.

Nadat ik in 2014 in het voormalige atelier van mijn schoonvader een repetitieruimte kon vestigen, ontstond en rijpte het plan de rest van het gebouw open te stellen voor bezoekers.
Dit cultuurhistorische pand schreeuwde er namelijk bijna om, om de aandacht te krijgen die het verdient.

Dat vergde de nodige voorbereidingen, maar eind 2019 kon ik met Het Landhoofd van start gaan en dat werd direct door veel geïnteresseerden bezocht.
Toen de COVID-19 maatregelen, die dit tijdelijk onmogelijk maakten, opgeheven werden, slaagde ik er gelukkig in vrijwilligers te vinden die met mij coronaproof rondleidingen konden verzorgen.


Voor veel bezoekers is een rondleiding in het Landhoofd een onverwachte ervaring.
Niet alleen het inwendige van het gebouw is voor velen een verrassing, maar vooral de bijzondere geschiedenis van dit unieke bouwwerk is bij nagenoeg iedereen onbekend. Het geeft ons dan ook veel plezier deze verhalen met de bezoekers te delen.